Περιπατητικές διαδρομές

Άγιος Φανούριος – Ράχτου Ουξιάς - Πόταμα

Άγιος Φανούριος – Ράχτου Ουξιάς - Πόταμα

Αφήνουμε πίσω μας τον Αι Φανούρη και ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο που πιο κάτω είναι αδιέξοδος. Από τα αριστερά του δρόμου κατηφορίζουμε στη ντερεδιά βαδίζοντας ανάμεσα σε ξερές καστανιές, θύματα της αρρώστιας του έλκους. Ο τόπος είναι κατάσπαρτος από τα σπασμένα κλαδιά τους που τα τσάκισε ο βοριάς.

Η διαδρομή φιδοσέρνεται στη βουνοπλαγιά έχοντας αριστερά τον επιβλητικό βράχο της Οξιάς (τς Ουξιάς του ράχτου), που πυργώνει το στενόμακρο ασβεστολιθικό του παράστημα ανάμεσα στα σωθύρια και τα περιβόλια κόβοντας κατά μήκος τη ρεματιά. Στην ανατολική του πλευρά φυτρώνουν τσάμια, βάτα και πρίνοι, που σκαρφαλώνουν σαν επιτήδειοι ορειβάτες προς την κορφή του.

Πιο κάτω συναντάμε μια τεράστια βελανιδιά και παραπέρα μια πηγή κρουσταλλένιου νερού. Μέρη που κάποτε έβριθαν από ζωή και που τώρα τα ζώνει η άγρια βλάστηση. Κάποιοι παλιοί πετρόχτιστοι πύργοι (αγροικίες) σωριάζουν τα ερείπιά τους ανάμεσα στα τέσσερα ντουβάρια τους. Θλιβερά απολειφάδια μιας ανεπίστροφης εποχής…

Κατεβαίνοντας ολοένα φτάνουμε στο ποταμάκι της ρεματιάς που κυλά τα γάργαρα νερά του σχηματίζοντας κάπου – κάπου μικρούς καταρράκτες. Το νερό δίνει ζωή στη λαγκαδιά θρέφοντας τους καταπράσινους κισσούς που θεριεύουν και πνίγουν με το σφιχταγκάλιασμά τους τα παρόχθια δέντρα.

Η πρασινάδα ντύνει τους βράχους και τους κορμούς των δέντρων, κολλώντας πάνω τους όπως το βυζανιάρικο μωρό στο ρογοβύζι. Ακολουθούμε την κοίτη του μέχρι να φτάσουμε στην καρδιά της δροσόλουστης περιοχής Πόταμα.

Βγαίνουμε στον αγροτικό δρόμο που έρχεται από τον Αι Γιώργη και συνεχίζει προς Σίντα, ακριβώς πάνω στην καμπή που κάνει περνώντας έξω από το κτήμα Τζηρίδη (νυν Ηλία Παπαπορφυρίου). Η χαρακτηριστική πόρτα εισόδου στο κτήμα έχει σήμερα καταρρεύσει.