Γιορτές αγροτικής παραγωγής

Γιορτή Κάστανου

Η Γιορτή του Κάστανου ξεκίνησε το 2004 και οργανώνεται συνεχώς μέχρι σήμερα (μέχρι σήμερα έχουν γίνει 15 Γιορτές), συνήθως το πρώτιο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Γνωρίζει τεράστια επιτυχία και έχει γίνει ο μεγαλύτερος φθινοπωρινός θεσμός στη Λέσβο, με θιασώτες και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Τουρκία.

Παραθέτουμε αποσπάσματα κειμένου του Βαγγέλη Παυλή, «εμψυχωτή επιχειρηματικότητας", που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο «Ξίφος και πένα» (Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011).

Η όμορφη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο: σχεδιασμός και προοπτικές.

Η Γιορτή του Κάστανου είναι μια γιορτή αγροτουρισμού με παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες γύρω από το κάστανο, η οποία συνδιοργανώθηκε από μέλη του δικτύου των «Εμψυχωτών Επιχειρηματικότητας" της ΤΕΔΚ Λέσβου σε συνεργασία με τον (πρώην) Δήμο Αγιάσου και υποστηρίχτηκε από τοπικούς συλλόγους και κάποιους χορηγούς. Μέλη του δικτύου αυτών των νέων ανθρώπων, οι οποίοι τότε εργάζονταν στο πρόγραμμα EQUAL (με συντονιστή εταίρο την ΕΤΑΛ), ανέλαβαν το σχεδιασμό, την οργάνωση της γιορτής (συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού και της προώθησής της μέσω των ΜΜΕ, την ανεύρεση χορηγών, κλπ), όπως φαίνεται στις αφίσες και τα προγράμματα του 2004. Οι «Εμψυχωτές» επιχειρηματικότητας ήταν ένα δίκτυο δεκατεσσάρων νεαρών συμβούλων επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Λέσβου, που έδρασε για ενάμιση χρόνο την περίοδο 2004-2005 και απαρτίζονταν από γεωπόνους, γεωγράφους-αγροτολόγους, περιβαλλοντολόγους, οικονομολόγους κλπ (ένας εμψυχωτής για κάθε έναν από τους 13 πρώην δήμους του νησιού και ένας συντονιστής).

Η Γιορτή του Κάστανου σχεδιάστηκε στα πρότυπα άλλων γιορτών αγροτουρισμού, ευρωπαϊκών και ελληνικών. Ευρωπαϊκών, όπως του Mourjou και του Bocognano (Κορσική) της Γαλλίας, της Valsugana και του Montemonaco της Ιταλίας, του Marvγo της Πορτογαλίας, του Muggio της Ελβετίας, αλλά και ελληνικών, όπως της Άνω Χώρας της ορεινής Ναυπακτίας, του Παλαιοχωρίου του Παγγαίου, της Άρνας Λακωνίας, της Καστάνιτσας της Αρκαδίας, της Αγίας Τριάδας της Ευρυτανίας.

Παρατίθεται απόσπασμα της ανακοίνωσης των "Εμψυχωτών Επιχειρηματικότητας" της ΤΕΔΚ Λέσβου, στο οποίο περιγράφονται ο σκοπός, οι επί μέρους στόχοι και το σκεπτικό οργάνωσης της εορτής: 

«Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη «γιορτή της υπαίθρου» με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες, που δίνει πνοή σε μια άλλη διάσταση της υπαίθρου: τη συμβολική ύπαιθρο. […] Μέσω αυτής της γιορτής, ως «Εμψυχωτές» επιχειρηματικότητας, θέλουμε να δείξουμε τους τρόπους που θα επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Γιορτή του Κάστανου γίνεται θεσμός και ήδη ερχόμενοι σε συνεννόηση με πρακτορεία τουρισμού συμφωνήσαμε την δημιουργία τουριστικών πακέτων το φθινόπωρο που θα περιλαμβάνουν την «Γιορτή του Κάστανου», όπως και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Παρόμοιες εορτές γίνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε κάποια μέρη της Ελλάδος. Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της υπαίθρου και η θεώρησή της σαν ένα μέρος «διαφορετικό από το άστυ», σαν ένα μέρος που «κρατάει» πολιτισμικές ταυτότητες, πρέπει να ενσωματωθεί στην τοπική αντίληψη. Μέσω της ανάδειξης της συμβολικής υπαίθρου πρέπει να προσεγγιστεί ο αγροτουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο χαρακτήρας των τοπικών προϊόντων, η ποιότητα και η «αγροτική κουλτούρα». Η συμβολική ύπαιθρος της κατανάλωσης συνδυαζόμενη με την υλική ύπαιθρο της παραγωγής δημιουργεί πολιτισμικά τοπία. Οι αγρότες και οι άλλοι βασικοί παραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους δημιουργίας εισοδήματος και εκδηλώσεις όπως η «Γιορτή Κάστανου» μπορούν να δείξουν το δρόμο.» (ΤΕΔΚ Λέσβου, Μυτιλήνη, 14 - 12 – 2004, Αρ. Πρωτ.: 1437)