Ιστορία

Το Χριστοφίδειο Δημοτικό Γυμναστήριο

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο άρχισαν οι προσπάθειες για την κατασκευή στο χωριό μας ενός δημοτικού σταδίου, που θα κάλυπτε τις ανάγκες άθλησης της νεολαίας και θα μπορούσε να φιλοξενήσει διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό τον αγώνα διαδραμάτισε ο Αγιασώτης Γεώργιος Δημητρίου Χριστοφίδης, που ανήκε στην ομογένεια της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. και ήταν πετυχημένος και ευκατάστατος εκτελωνιστής. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες, έγινε κατορθωτό – με τη συνεργασία του Δήμου Αγιάσου – να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και το όνειρο όλων των Αγιασωτών να πάρει σιγά – σιγά σάρκα και οστά.

Όπως μου είχε πει ο θείος μου Στρατής Π. Τζίνης, ο οποίος από το 1955 έως το 1971 ήταν πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Αγιάσου (Γ.Σ.Α.) «Όλυμπος», το γήπεδο ήταν αρχικά μικρότερο και κατά μήκος και κατά πλάτος. Για να πάρει τη σημερινή του μορφή έγιναν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, εκβραχισμοί, επιχωματώσεις, δουλειές πολύ δύσκολες αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνονταν με τα χέρια και με τα υποζύγια. Μέσα στο Δημοτικό Γυμναστήριο κατασκευάστηκαν αρχικά τα αποδυτήρια των αθλητών – στη θέση μιας παλιάς παράγκας που, ύστερα από παράκληση του Συλλόγου, την άφησαν άθικτη φεύγοντας οι Γερμανοί – καθώς και η δεξαμενή του νερού. Η κατασκευή των έργων ξεκίνησε επί δημαρχίας Στρατή Μιχ. Τραγάκη. Συνάμα έγινε η κατασκευή των κερκίδων και η περίφραξη του σταδίου με πέτρινο τοίχο. Στη συνέχεια καταβλήθηκαν προσπάθειες να επεκταθεί το στάδιο με την αγορά από το Δήμο των όμορων οικοπέδων, είχε όμως δημιουργηθεί πρόβλημα με τις υπέρογκες απαιτήσεις των ιδιοκτητών τους. Ο Δήμος προχώρησε στην αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους και η Δικαιοσύνη ανέλαβε να καθορίσει το τίμημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών.

Η κυριότητα και χρήση των αθλητικών υποδομών του τέως Δημοτικού Γυμναστηρίου Αγιάσου «Χριστοφίδειον» μεταβιβάστηκε το 2001 στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγιάσου και από το 2011 στον «Καλλικρατικό» Δήμο Λέσβου.

Τη δεκαετία που διανύσαμε έγιναν σοβαρές προσπάθειες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χριστοφίδειου Δημοτικού Γυμναστηρίου με την εκτέλεση δυο σημαντικών έργων. Του δημοτικού έργου ηλεκτροφωτισμού γηπέδων, κατασκευής νέων αποδυτηρίων και επισκευής γηπέδων μπάσκετ–βόλεϋ, που χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (η μελέτη έγινε επί δημαρχίας Παναγιώτη Ηλ. Ψυρούκη και η ένταξη και εκτέλεση του έργου επί δημαρχίας Χρύσανθου Χρ. Χατζηπαναγιώτη), και του έργου τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου (διαστάσεων 66 μ. Χ 106 μ.) που εκτελέστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Πέρα από τα παραπάνω, από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγιάσου (επί δημαρχίας Χρύσανθου Χρ. Χατζηπαναγιώτη και προεδρίας Προκοπίου Δ. Τσαμπλάκου) εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια τα έργα επέκτασης των κερκίδων του Χριστοφίδειου Δημοτικού Γυμναστηρίου κατά 35 μέτρα, κατασκευής κυλικείου και τουαλετών φιλάθλων, αντικατάστασης της σκεπής των νέων αποδυτηρίων και επισκευής της σκεπής των παλιών αποδυτηρίων, κατασκευής κεντρικού φρεατίου συλλογής ακαθάρτων και ομβρίων, κατασκευής προστατευτικού στεγάστρου στις κερκίδες μήκους 31 μέτρων και άλλα μικρότερα.