Παραδοσιακή κουζίνα

Καστανόψωμο

Καστανόψωμο (ψωμί με κάστανο)

Υλικά:

20-25 κάστανα φρέσκα ή βρασμένα έτοιμα διατηρημένα σε κενό αέρος
1/4 κτ γλ μοσχοκάρυδο
1/2 φλ χαρουπάλευρο (αλεύρι από χαρούπι σε καταστήματα με βιολογικά)
4,5-5 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ γάλα
3/4 φλ νερό
1/4 φλ μέλι
1/2 φλ φυτική μαργαρίνη
3 αβγά
2 φακελάκια μαγιά

Εκτέλεση:

Σε μια λαμαρίνα βάζουμε τα κάστανα αφού πρώτα τα χαράξουμε. Τα ψήνουμε  στους 200 βαθμούς για 15 -20'.  Αφού κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε το φλούδι τους και  τα κόβουμε σε χοντρά κομματάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο και τα αναμειγνύουμε. Σε αυτό το μίγμα  προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τη μαγιά και  το αλάτι. Σε  ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το μέλι, το νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθούν. Θέλουμε ένα μίγμα χλιαρό. Μέσα στο μίγμα με το αλεύρι ρίχνουμε το υγρό μίγμα σιγά-σιγά και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε.

Μόλις αποκτήσουμε  μια ζύμη εύπλαστη, προσθέτουμε τα κάστανα και ζυμώνουμε απαλά 2-3 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη από το ψωμί μας σε ό,τι φόρμα θέλουμε, αρκεί να τη λαδώσουμε. Σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος και τα αφήνουμε για 2-2,5 ώρες να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45'.