Αξιοθέατα

Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Στις 23 Αυγούστου 1980 γίνεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Λαογραφικού Μουσείου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό τμηματικά από το Δήμο Αγιάσου (επί δημαρχιών Στρατή Καβαδέλη και Παναγιώτη Κουτρή) και στις 13 Αυγούστου 1988 γίνεται η τελετή των εγκαινίων του. Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου, χτίζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι, κλπ) και εναρμονίζεται με τη γραφικότητα του τοπίου. Αποθησαυρίζει ένα σπάνιο λαογραφικό πλούτο.

Την περίοδο 2009-2010 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτισμού των εκθεμάτων του. Την Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010,  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ιδιωτικής Λαογραφικής Συλλογής του Στρατή Παν. Τζίνη, η οποία φιλοξενείται στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου. Η Συλλογή, που εκτίθετο μέχρι τότε σε ιδιόκτητο ακίνητο του εκλιπόντος συλλέκτη στην είσοδο του χωριού,  παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Αναγνωστήριο από την οικογένειά του και αποτελείται από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία και είδης οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδελφών Παναγιώτη και Ευστρατίου Προκοπίου Κουτσκουδή, ξυλουργικών εργαλείων του Δημητρίου Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχαήλ Γ. Ξενέλη, που παραχωρήθηκαν στο Αναγνωστήριο. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας. 

Στον όροφο υπάρχει η Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, παραδοσιακές φορεσιές και χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού παραδοσιακού αγιασώτικου σπιτιού.

Το Μουσείο λειτουργεί από 15 Ιουλίου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ και από τις 5 μ.μ. ως τις 9 μ.μ.