Περιπατητικές διαδρομές

Περιπατητικές διαδρομές

Το φυσικό περιβάλλον της Αγιάσου προσφέρεται για αλησμόνητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια (πατουμένις) που σε οδηγούν σε μαγευτικές τοποθεσίες, απ’ όπου το μάτι αγκαλιάζει το απέραντο πράσινο σ’ όλες του τις αποχρώσεις, καθώς σμίγει με το γαλανόλευκο του ουρανού ή το βαθυγάλαζο της μακρινής θάλασσας.

Τα λιθόστρωτα μονοπάτια προσθέτουν την ανθρώπινη πινελιά στο ζωγραφικό πίνακα της μάνας Φύσης. Τέτοιες περιπατητικές διαδρομές (η ανάδειξη, επισκευή και σήμανση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader Plus) είναι:

Αγιάσος (Ηρώο) – Καμένο Αλώνι – Μάρμαρο – Όλυμπος

Αγιάσος  (Απέσος) – Πατσαβούρα – Μάρμαρο

Αγιάσος (Σφαγείο) – Καστέλι – Καρκαβούρα – Άγιος Δημήτριος

Αγιάσος (Άγιος Ιωάννης) – Άγιος Κωνσταντίνος – Άγιος Ευστράτιος – Παναγιούδα – Σανατόριο.

Αγιάσος – Άγιος Πανέρας – Πάτ'μα - Τσολέκος - Άντρια

Αγιάσος - Άγιος Βασίλειος (Βρύση Λιγνού) - Άγιος Δημήτριος

Αγιάσος (Νεκροταφείο) – Λόφος Καστέλι

Αγιάσος (Σταυρί) – Καλάμι – Λιάκας - Ασώματος

Επίσης, από το γραφικό Σταυρί του χωριού κατηφορίζουμε τη λιθόστρωτη παραδοσιακή “πατουμένη” (που χαρακτηρίστηκε διατηρητέα με την αριθμ. ΔΠΕ/2499/26-2-2004 [ΦΕΚ 191/Δ΄/4-3-2004] απόφαση του Υπουργού Αιγαίου) και διασχίζοντας τις περιοχές Μπορό, Ελέψα, Αγριά με τους κατάφυτους ελαιώνες φτάνουμε στη δροσόλουστη Καρήνη.

Αρκετά ακόμα λιθόστρωτα μονοπάτια διασχίζουν τα βουνά της Αγιάσου, όμως η χρόνια εγκατάλειψη έχει βλάψει πια τη βατότητα και τη συνοχή τους.

Στην κορυφή του Ολύμπου μπορεί να πάει κανείς και με αυτοκίνητο από δυο διαδρομές : α) από Αι Δημήτρη, διασταύρωση Μεγάλης Λίμνης προς Αμπελικό, Καμπιά (μέσα από το εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς πευκοδάσος τραχείας πεύκης) και β) από Σανατόριο, Καγιάνι, Πόταμα, Καμπιά (μέσα από το μοναδικό δάσος καστανιάς και το δημοτικό βοσκότοπο).

Η ανάβαση στην κορφή του Ολύμπου είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Θέα μοναδική σε γυροφέρνει. Η ματιά απλώνεται ανεμπόδιστη προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ανατολικά ο κόλπος της Γέρας, η χερσόνησος Αμαλής, ο πορθμός της Μυτιλήνης και η Μικρασιατική γη. Βόρεια ο πευκώνας που κατηφορίζει ως τον κόλπο της Καλλονής και η γυμνή ομορφιά της Βορειοδυτικής Λέσβου. Δυτικά και νότια, πίσω από τα δασωμένα βουνά και τις ανήλιες ρεματιές, το καταγάλανο χρώμα του Αιγαίου. Και στα πόδια σου η ονειρική Αγιάσος, απλωμένη αμφιθεατρικά στην αγκαλιά των γύρω βουνών.