Η ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο: ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί!

Ημ/νία εκδήλωσης: 
15/04/2018

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Απριλίου 2018 το Αναγνωστήριο Αγιάσου διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας (3rd LESVOS ENDURO MTB) στο φυσικό περιβάλλον του ορεινού όγκου Ολύμπου, με σκοπό την καλλιέργεια και προώθηση του ορεινού αθλητισμού στο νησί μας, την ανάδειξη των σπάνιων φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, την τόνωση της τοπικής αγοράς και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι Αγώνες στηρίζονται τεχνικά από τη LESVOS RIDE και για την αρτιότερη διοργάνωσή τους συμμετέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου), εθελοντές και άλλοι φορείς.

Πάνω από εκατό αθλητές θα συμμετέχουν στον Αγώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έρθουν από άλλες περιοχές της Ελλάδας και κάποιοι από το εξωτερικό. Τονίζουμε ότι ο Αγώνας αυτός είναι ο πρώτος από τους πέντε παρόμοιους αγώνες ENDURO που προγραμματίστηκαν σε όλη τη χώρα μας κατά το τρέχον έτος. Οι άλλοι θα γίνουν στη στεριανή Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Οίτη Βοιωτίας, στο Πήλιο, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και στο Βαλτετσίνικο Αρκαδίας.

Το γεγονός ότι σ’ όλη την Ελλάδα επιλέγεται ένα μόνο νησί, και μάλιστα η Λέσβος, για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα επιβεβαιώνει τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο με όλα τα ευεργετικά παρεπόμενά της. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να στηριχτεί τώρα που είναι στα σπάργανά του, ώστε μακροπρόθεσμα να αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς.

Οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας που γίνονται στη Λέσβο και διοργανώνονται από διάφορους φορείς με τεχνικό σύμβουλο τη LESVOS RIDE είναι οι εξής:

ENDURO MTB: Η διαδρομή είναι μεγάλη, με μικρά χρονομετρημένα τμήματα (ειδικές διαδρομές) συνήθως από 2 έως και 4 χλμ καθεμιά. Οι ποδηλάτες διατρέχουν ένας-ένας τα χρονομετρημένα τμήματα και κερδίζει ο καλύτερος χρόνος στο σύνολο των ειδικών διαδρομών. Ο αγώνας γίνεται μόνο μέσα στις ειδικές διαδρομές, που βρίσκονται είτε σε πόλεις με ιδιαιτερότητες (σοκάκια, σκαλοπάτια, μεγάλες κατωφέρειες) ή στο βουνό και είναι κυρίως κατηφορικές.

Φέτος γίνεται ο 3ος αγώνας ENDURO ΜΤΒ στο νησί μας. Ο πρώτος έγινε πρόπερσι στην Αμαλή της Μυτιλήνης, ο δεύτερος πέρυσι στην Αγιάσο, όπου φέτος θα γίνει και ο τρίτος.

ΜARATHON MTB: Είναι μία μεγάλη διαδρομή αντοχής, 40 χλμ και πάνω. Οι αθλητές ξεκινάνε όλοι μαζί και αγωνίζονται ως το τέλος ποιος θα τερματίσει πρώτος. Οι διαδρομές συνήθως είναι χωματόδρομοι με πολύ λίγα μονοπάτια.

Τέτοιοι αγώνες έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια στη Μυτιλήνη και στη Γέρα. Στη Γέρα φέτος ο αγώνας είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και μπήκαν οι βάσεις ώστε να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια και να γίνει θεσμός για την περιοχή.

XC ΜΤΒ (Xcross Country): Οι αγώνες XC είναι οι δημοφιλέστεροι παγκοσμίως αγώνες ορεινής ποδηλασίας με πολλούς φανατικούς φίλους. Σ’ αυτούς τους αγώνες οι αθλητές ξεκινάνε μαζικά και ανταγωνίζονται μεταξύ τους τρέχοντας σε μία μικρή διαδρομή από 4 έως 7 χλμ για μιάμιση ώρα. Νικητής είναι αυτός που μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα κάνει τους περισσότερους γύρους. Τους αγώνες αυτούς συνήθως τους κάνουν κοντά σε πόλεις και χωριά με «φτωχή» φύση ή σε χαμηλούς λόφους. Η μισή διαδρομή διέρχεται από μονοπάτια και η άλλη μισή από δρόμους και τεχνικά εμπόδια (άλματα, βράχια, σκαλοπάτια κ.ά.)

Στη Λέσβο οργανώνονται αγώνες XC τα τελευταία επτά χρόνια. Την τελευταία πενταετία στο Μόλυβο, όπου έχουν γίνει πλέον θεσμός και για το 2018 η Λέσβος και ο Μόλυβος μπήκαν στο παγκόσμιο ποδηλατικό καλεντάρι, αφού θα διοργανώσουν δύο αγώνες κατηγορίας C2 στις 2 και 3 Ιουνίου 2018. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται αγώνες XC και σε άλλα χωριά, όπως στο Αμπελικό, στο Σκαλοχώρι, στα Βατερά, στα Λουτρά, στην Αγ. Μαρίνα, στην Ερεσό. Στόχος είναι να διαφημιστεί το κάθε χωριό που φιλοξενεί έναν αγώνα και μακροπρόθεσμα η Λέσβος να αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ποδηλατικός προορισμός.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση όλων αυτών των αγώνων που προαναφέραμε διαδραματίζει η ομάδα του Lesvos Ride (Τίτος Χατζέλης – Ιουλία Αγιαμαρνιώτη), η οποία αξίζει μιας ξεχωριστής αναφοράς. Αξιοποιώντας την αγάπη τους για τον τόπο καταγωγής τους, τη φύση  και τον ορεινό αθλητισμό, αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν ανοίγοντας νέους δρόμους επαγγελματικής απασχόλησης. Έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμά τους, που δεν ήταν άλλο από την ανάπτυξη του ορεινού αθλητισμού στη Λέσβο, ένα προικισμένο μέρος, που τα φυσικά του προσόντα το καθιστούν ιδανικό για τη διεξαγωγή αγώνων ορεινού τρεξίματος και ιδιαίτερα ορεινής ποδηλασίας. Τέτοιοι πρωτοπόροι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες και τολμηρές πρωτοβουλίες, με πίστη στο όραμά τους, με ασίγαστο μεράκι γι’ αυτό που κάνουν, συμβάλλουν στην προκοπή όχι μόνο τη δική τους μα και του τόπου τους. Γι’ αυτό και αξίζουν το δημόσιο έπαινο! Και η ακριτική Λέσβος, που στη σύγχρονη συγκυρία μαστίζεται από πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, έχει απόλυτη ανάγκη από τέτοιες ενέσεις ζωής!

Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

Γ.Γ. Αναγνωστηρίου Αγιάσου