Η Αγιάσος

Σας καλωσορίζουμε στη νέα ιστοσελίδα της Αγιάσου, μέσα από την οποία θα σας σεργιανίσουμε στις ομορφιές της αγαπημένης γενέτειράς μας, της όμορφης νυφούλας του βιγλάτορα Ολύμπου, της μάνας του λεσβιακού λαϊκού πολιτισμού, της σημαιοφόρου των αγωνιστικών παραδόσεων του τόπου μας.

Στο σύντομο χαιρετισμό μας, επιτρέψτε μας να σκιαγραφήσουμε με λίγα λόγια τη φυσιογνωμία του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Η Αγιάσος έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι κάτοικοί της ήταν και είναι εργατικοί, φιλοπρόοδοι, εύστροφοι και θυμόσοφοι. Αιώνες τώρα, αφότου εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, δεν έπαψαν να δημιουργούν.

Έχτισαν σιγά - σιγά αυτό το υπέροχο χωριό, με το απαράμιλλο παραδοσιακό του χρώμα.

Πότισαν τη γη με τον ιδρώτα τους και την έκαναν να καρπίσει. Κι αυτή τους αντάμειψε και τους ανταμείβει με το παρθένο λάδι και τα περιζήτητα χυμώδη φρούτα της.

Ζυμώθηκαν με τη μάνα φύση που τους χάριζε απλόχερα την πρώτη ύλη κι έγιναν καταπληκτικοί μάστορες του πηλού και του ξύλου, ταξιδεύοντας τη φήμη της καλλιτεχνικής μας βιοτεχνίας στα πέρατα του κόσμου.

Με την αστείρευτη έμπνευση και τις διαρκείς πνευματικές τους αναζητήσεις, σμίλεψαν μια αξεπέραστη πνευματική και λαογραφική παράδοση.

Είδαν με περιπαιχτικό μάτι τη βάσκανη ζωή τους και με έντονη σκωπτική διάθεση τη σατίρισαν, γράφοντας τη σπάνια και μακρόχρονη καρναβαλική μας ιστορία.

Δέχτηκαν κι ενσωμάτωσαν τις επιρροές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παράδοσης της Μικρασίας, με την οποία η Λέσβος είχε μακραίωνους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, και κατάφεραν να δώσουν και σ’ αυτόν τον τομέα λαμπρά δείγματα γραφής.

Για να διασώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές όλο αυτό τον πλούτο, έφτιαξαν και την Κιβωτό του πολιτισμού τους: το Αναγνωστήριό μας. Που από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα, έγινε ο ναός του πολιτισμού, σφυρηλατώντας ταυτόχρονα την εθνική συνείδηση με την πατριωτική του δράση.

Το ανυπέρβλητο φυσικό στολίδι της περιοχής μας είναι ο ορεινός όγκος του Ολύμπου. Γι’ αυτό, βασικός σκοπός της ιστοσελίδας μας – πέραν όλων των άλλων - είναι και η ανάδειξη του σπάνιου φυσικού μας περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών του ορεινού όγκου του Ολύμπου, όπως έχουν ήδη καταγραφεί και αξιολογηθεί μέσα από μελέτες και έρευνες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην παγκόσμια προβολή του δομημένου, φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της Αγιάσου, στην παρουσίαση και καταγραφή της ιστορίας της, στην ενημέρωσή σας για θέματα επικαιρότητας που αφορούν το χωριό μας, στην ανάδειξη της τοπικής αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, στη διαφήμιση των τοπικών επιχειρήσεων, στο στήσιμο γεφυρών επικοινωνίας με τους απόδημους ομογενείς μας, στην ψυχαγωγία σας…

 

Για την κάλυψη του κόστους δημιουργίας της ιστοσελίδας, εκτός από την προσωπική μας επιβάρυνση,  απευθυνθήκαμε σε συμπατριώτες μας που έχουν δώσει κατά καιρούς δείγματα φιλοπατρίας και ιδιαίτερης αγάπης για τη γενέτειρά τους, ενισχύοντας τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην προβολή της και στη στήριξη του ευρύτερου κοινωνικού έργου που επιτελείται σ’ αυτήν. Αμέσως ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας δυο εκλεκτά τέκνα της Αγιάσου. Ο Προκόπης (Μπέμπης) Αριστ. Τζανετής, κάτοικος Νέας Υόρκης ΗΠΑ, και ο Παναγιώτης (Τάκης) Ευστρ. Τζίνης, κάτοικος Αθήνας. Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία τους έγινε πράξη η δημιουργία της ιστοσελίδας μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και ευχόμαστε να τους έχουμε πάντα αρωγούς στις προσπάθειές μας.

Ευχαριστούμε επίσης για την άψογη συνεργασία τους την ομάδα Pelagus Creative Web  και ιδιαίτερα τον Project Manager Σταμάτη Γιαννάκη, καθώς και τη Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή για τη γραφιστική υποστήριξη.

 

Καλή σας περιήγηση...

Ιδιοκτησία ιστοσελίδας: Γρηγόρης Δεϊλόγκος