Αγγειοπλαστική - Ξυλογλυπτική

Χατζέλης Γρηγορίου Παναγιώτης

Χειροποίητα σκαλιστά έπιπλα που ξεχωρίζουν, δουλεμένα με κλεπτό γούστο και μεράκι.

Η Αγιάσος, το χωριό της Παναγίας μας, είναι σ’ όλο τον κόσμο γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές, τους έξυπνους ανθρώπους της και την καλλιτεχνική της δημιουργία, με τους λαϊκούς τεχνίτες του πηλού, του ξύλου, τους εραστές του θεάτρου και τους θιασώτες του Καρνάβαλου.

Η ξυλογλυπτική παράδοση της Αγιάσου

Από πολύ παλιά είναι γνωστά στη Λέσβο τα «Αγιασώτικα Σεντούκια» που έφτιαχναν οι πρώτοι μαραγκοί – ξυλογλύπτες εκμεταλλευόμενοι την ξυλεία από τις καρυδιές και καστανιές που αφθονούσαν στο χωριό. Έτσι η άφθονη πρώτη ύλη, μαζί και οι εμπνεύσεις των καλών μαστόρων, δημιούργησαν την ξυλογλυπτική παράδοση της Αγιάσου που έγινε γνωστή στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον βρέθηκα μικρό παιδί, με δάσκαλο τον καταξιωμένο τεχνίτη της ξυλογλυπτικής Δημήτρη Καμαρό και μυήθηκα στα μυστικά της τέχνης.

Στο εργαστήρι μας κατασκευάζονται όλα τα είδη επίπλων.

Το καθένα απ’ αυτά είναι μοναδικό, χειροποίητο κι έχει τη «σφραγίδα» της αυθεντικής δημιουργίας. Τα ξυλόγλυπτα κομμάτια εξακολουθούν να γίνονται με το χέρι με βασικό εργαλείο το σκαρπέλο. Η έμπνευση και οι επιρροές που έχουμε από τη βυζαντινή τέχνη, την τέχνη των Μικρασιατών, καθώς και η μελέτη των παλιών λαϊκών σχεδίων, μάς δίνουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουμε τα σχέδιά μας και να παράγουμε νέες φόρμες που ουδέποτε παρουσιάσθηκαν μ’ αυτούς τους συνδυασμούς παλιότερα.

Είστε πάντα ευπρόσδεκτοί να έλθετε στο εργαστήρι μας στην Αγιάσο και εδώ μπορείτε να θαυμάστε και να αποκτήσετε, αν θέλετε όμορφα, πρωτότυπα και εξαιρετικής τέχνης αγιασώτικα ξυλόγλυπτα. Όλα χειροποίητα, παραδοσιακά, σε λογικές τιμές και σε μια απίστευτη ποικιλία (κασέλες, σκαμνιά, σοφράδες, τραπεζαρίες, μπουφέδες, σαλόνια, κρεβατοκάμαρες, σεντούκια, γραφεία, τραπέζια, καρέκλες, σκρίνια, καθρέφτες, εκκλησιαστικά έπιπλα, επιταφίους, εικονοστάσια, τέμπλα, αναλόγια κ.ά.).

Παναγιώτης Γρηγ. Χατζέλλης

Τηλ. 22520-23038, 22520-22177, 6973590516

 

 

 

  • Τηλ. 22520-23038, 22520-22177, 6973590516
  • Περασιά