Τουριστικά Καταστήματα

Κέλμαλης Ευάγγελος

Κέλμαλης Ευάγγελος, Τουριστικά είδη.

Οι Αγιασώτες ήταν πάντα άνθρωποι εργατικοί, φιλοπρόοδοι, εύστροφοι και θυμόσοφοι. Αιώνες τώρα, αφότου εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, ζυμώθηκαν με τη μάνα φύση που τους χάριζε απλόχερα την πρώτη ύλη κι έγιναν καταπληκτικοί μάστορες του πηλού. Η αγγειοπλαστική γεννήθηκε μαζί με το πρώτο οικιστικό κύτταρο του χωριού, για να καλύψει τις ανάγκες των προσκυνητών της Εικόνας της Παναγίας. Από τότε ως σήμερα η κεραμική εξελίχτηκε και δίνοντας μορφή και πνοή στο άψυχο χώμα παρήγε έργα ολοζώντανα, που απλώνουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, για να αντλήσουν δυνάμεις για το μέλλον.

Η Γιώτα Σουλακέλη, ενθαρρυνόμενη από την παλιά ταλαντούχα κεραμίστρια Αντωνία  Γαββέ, αξιοποιεί το ταλέντο της και την αγάπη της στην πατροπαράδοτη λαϊκή τέχνη, για να μπει δυναμικά στο στίβο της κεραμικής και να κρικελώσει δημιουργικά την παράδοση με την τουριστική προβολή του χωριού μας. Τα κομμάτια της, χρηστικά και διακοσμητικά, απεικονίζουν στιγμές της καθημερινής ζωής του νησιού, εμπνέονται από τη στεριανή και τη θαλάσσια φύση, αναβιώνουν αρχαιοελληνικούς μύθους. Έντονη είναι η παρουσία τους στη γειτονική αγορά της Τουρκίας και ιδιαίτερα της Μικρασίας. 

Σήμερα που η κεραμική ψυχορραγεί από τις θανάσιμες μαχαιριές της άκρατης βιομηχανοποίησης είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο που βρίσκονται νέοι άνθρωποι να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη της συνέχισης μιας τέτοιας μακραίωνης παράδοσης.

Βιογραφικό:

Η Παναγιώτα Σουλακέλλη γεννήθηκε το 1970 στη Μυτιλήνη. Κατάγεται απ’ το Σταυρό και μένει στην Αγιάσο. Είναι σύζυγος του έμπορου Βαγγέλη Κέλμαλη, διατελέσαντος Προέδρου του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ». Έχει δυο παιδιά, το Στρατή και τη Μελαχροινή. Είναι απόφοιτος Λυκείου. Όντας μαθήτρια του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου, είχε πετύχει σημαντικές παλλεσβιακές διακρίσεις στα σχολικά πρωταθλήματα στίβου. Είναι αγρότισσα και το καλοκαίρι εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας ειδών λαϊκής τέχνης, στην  Αγιάσο.

Η ίδια λέει: «Στην Αγιάσο διατηρώ κατάστημα με είδη λαϊκής τέχνης εδώ και είκοσι πέντε χρόνια περίπου. Ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμαι με την τέχνη της κεραμικής, ζωγραφίζοντας τα δικά μου χειροποίητα κεραμικά. Η ζωγραφική για μένα είναι έμπνευση, φαντασία και δημιουργία, αφήνοντας τον εαυτό μου ελεύθερο. Πηγή έμπνευσής μου αποτελούν η φύση, η θάλασσα, η γη. Ασχολούμαι και με το γραμμικό σχέδιο, το οποίο είναι δικής μου έμπνευσης και κατασκευής. Το κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό για μένα, ωστόσο μου αρέσουν τα κεραμικά που έχουν ποικιλία χρωμάτων και δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Το μυστικό για να πετύχει το σχέδιο ενός κεραμικού είναι η ηρεμία τη στιγμή που ζωγραφίζεις.»

  • 2252022896, 6939054138
  • Εκκλησία Παναγίας