Διαμονή

Ο Παλαιός Ξενών της Παναγίας

Ο Παλιός Ξενώνας σήμερα…

Το Σάββατο, 12 Αυγούστου του 2006, ήρθε στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιάσο (1806). Με την ευκαιρία αυτή ο Πατριάρχης εγκαινίασε τον ανακαινισμένο Παλαιό Ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος. Το έργο της ανακαίνισής του κόστισε συνολικά 800.000€ και εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από την Κ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, της οποίας προΐστατο η κ. Δανιά.

Αρχικά στον Παλαιό Ξενώνα υπήρχαν συνολικά εκατό δωμάτια, εκ των οποίων τριάντα σε κάθε όροφο και σαράντα στο ισόγειο που νοικιάζονταν σαν μαγαζιά από επαγγελματίες. Σήμερα και μετά την τελευταία ανακαίνιση το κτιριακό συγκρότημα του Παλαιού Ξενώνα διαθέτει συνολικά τριάντα δύο διαμερίσματα, εκ των οποίων δέκα ο κάθε όροφος (8 δίκλινα, 1 τρίκλινο, 1 χώρο υποδοχής επισήμων) και δώδεκα στο ισόγειο, τα οποία δεν νοικιάζονται (μελετάται να διαμορφωθούν σε μουσειακούς χώρους όπου θα εκτίθενται κειμήλια παλιών βιοτεχνικών επαγγελμάτων). Ο αριθμός των δωματίων περιορίστηκε στο ένα τρίτο λόγω της ενοποίησης των χώρων των παλιών μικρών δωματίων, για να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας που θα καλύπτουν τις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες. Εξάλλου η σημερινή υποδομή του Παλαιού Ξενώνα συμπληρώνεται από το ευρισκόμενο στον ίδιο χώρο Ξενοδοχείο «Αγία Σιών» που διαθέτει άλλα δώδεκα δωμάτια.

Τα δωμάτια είναι δίκλινα (που διατίθενται κατά περίπτωση και ως μονόκλινα) και τρίκλινα και – ιδιαίτερα αυτά του δευτέρου ορόφου - προσφέρουν υπέροχη θέα του χωριού και του γύρω φυσικού περιβάλλοντος. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ), θερμοσίφωνα, μπάνιο, τουαλέτα. Ο Ξενώνας λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο μέσω της Πλατείας Αγοράς και διαθέτει μικρό πάρκινγκ (χρησιμοποιείται κυρίως το χειμώνα, που δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση). Έχει δικό του προσωπικό που εξυπηρετεί τους πελάτες. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του παραδοσιακού μας οικισμού (δίπλα στον Ιερό Ναό της Παναγίας και στην Πλατεία Αγοράς με τα γραφικά καφενεία που προσφέρουν εκλεκτά μεζεδάκια και ροφήματα) και κοντά στη νότια είσοδο του χωριού (με το Δημαρχείο, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια και τα εκθετήρια κεραμικής και ξυλογλυπτικής, τα καταστήματα με είδη δώρων κλπ).

 

  • 22520-22242 (Γραφείο Ι.Ν. Παναγίας Αγιάσου), 22510-22126 (Ρεσεψιόν ξενοδοχείου «Αγία Σιών»).
  • Οι ξενώνες βρίσκονται μέσα στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου.