Αξιοθέατα

Το Αναγνωστήριο

To κτιριακό συγκρότημα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», κιβωτός του λαϊκού μας πολιτισμού, που βρίσκεται στην πλατεία του Δημαρχείου (τέως σταθμού λεωφορείων) στην κάτω είσοδο του χωριού. Το Πνευματικό μας Κέντρο ιδρύθηκε το 1894 (εποχή Τουρκοκρατίας στη Λέσβο) και διαθέτει βιβλιοθήκη που φιλοξενεί πάνω από 25.000 τόμους βιβλίων, κινηματοθέατρο 300 θέσεων και Λαογραφικό Μουσείο.

Στις 14 του Σεπτέμβρη 1962 ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου καταθέτει το θεμέλιο λίθο του κτιρίου της βιβλιοθήκης. Τον άλλο χρόνο αποφασίζεται η οικοδόμηση αίθουσας πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – θεάτρου. Με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από υπουργεία, υπηρεσίες, εισφορές, σύντομα ολοκληρώνεται και αυτό. Το Αναγνωστήριο ήταν από τα πρώτα και ελάχιστα πολιτιστικά σωματεία της χώρας, που απέκτησαν δικό τους θέατρο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Γιανουλέλλη και του ζωγράφου Γ. Τσαρούχη.

Στις 23 του Αυγούστου 1966 γίνονται τα εγκαίνια του επιβλητικού κτιρίου της βιβλιοθήκης που δεσπόζει στην είσοδο του χωριού και στις 10 του Αυγούστου 1975 τα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων και θεάτρου. Στις 11 του Απρίλη 1976 γίνονται και τα εγκαίνια του κινηματογράφου.

Την περίοδο 1999 – 2000 χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αιγαίου ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Αναγνωστηρίου. Γίνεται προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονων μηχανημάτων ήχου και φωτός, συστημάτων κλιματισμού και πυρασφάλειας, επέκταση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση της βιβλιοθήκης, ανακατασκευή της σκηνής και των παρασκηνίων του θεάτρου.