Ιστορία

Ο θεσμός της ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας στην Αγιάσο

Ο θεσμός της ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας στην Αγιάσο

Όλοι σχεδόν οι ευεργέτες της Αγιάσου είναι εύποροι και ανήκουν σε ένα κυρίαρχο κοινωνικό στρώμα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο διαχειρίζεται τα κοινοτικά, εκκλησιαστικά και προνοιακά ζητήματα. 

Tο μπλόκο των Γερμανών κατακτητών στην Αγιάσο (28 Μαρτίου 1944)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 74 χρόνων από το Μπλόκο των Γερμανών κατακτητών στην Αγιάσο (28-3-1944), δίνουμε στη δημοσιότητα το ιστορικό των γεγονότων. 

Ο φόρος αίματος της Αγιάσου στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας μας

Το Μαρτυρολόγιο των Αγιασωτών που έδωσαν τη ζωή τους στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας μας

Κατά τους αιματοβαμμένους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της τρικυμισμένης νεότερης ιστορίας της Ελλάδας η Αγιάσος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, θυσιάζοντας στο βωμό τους πολλά παλικάρια της. Με την εργασία αυτή επιχειρούμε μια πρώτη καταγραφή των νεκρών της (καθώς η ιστορική έρευνα δεν τελειώνει ποτέ), αποτίνοντας καταρχήν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους. 

Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αγιάσου "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Ο Α.Π.Σ. Αγιάσου "Αναγέννηση" ιδρύθηκε το 2005 και για τέσσερα περίπου χρόνια λειτούργησε με αντρικό τμήμα ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια ο σύλλογος διαλύθηκε με κύρια αιτία την υπερβολική καθυστέρηση της ανακατασκευής του γηπέδου (για την τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα χρειάστηκαν οκτώ χρόνια!).

Το καλοκαίρι του 2014 κάποια από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιήσουν το σύλλογο και να λειτουργήσει με τμήματα υποδομών ποδοσφαίρου.

Ιστορία του ηλεκτροφωτισμού της Αγιάσου

Πριν το 1927 ο κοινοτικός φωτισμός της Αγιάσου γινόταν με φανάρια πετρελαίου που τοποθετούνταν στις γωνιές των δρόμων. Το άναμμα και το σβήσιμο των φαναριών γινόταν από έναν κοινοτικό υπάλληλο που τον έλεγαν Σπύρο Δούκα.

Το 1927 ο γιατρός Ευστράτιος Δούκαρος του Αλεξάνδρου ίδρυσε την ιδιωτική επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού της Αγιάσου. 

Τα λιοτρίβια της Αγιάσου

Η σχεδόν ολοσχερής εξάρτηση της τοπικής κοινωνίας από την αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα από την ελαιοκαλλιέργεια συνέβαλε στο χτίσιμο αρκετών ελαιοτριβείων στην Αγιάσο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Pages