Παραδοσιακή κουζίνα

Φ'νίτσια

Φ’νίτσια αγιασώτ’κα

Υλικά για τα φ’νίτσια (μελομακάρονα):

Χυμό από 2-3 πορτοκάλια (½  ποτήρι χυμό και προσθέτουμε ακόμη ½  νερό),

1 ποτήρι ζάχαρη,

2 ποτήρια λάδι,

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (τριμμένη),

1 ποτήρι του καφέ κονιάκ,

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (διαλυμένη στον χυμό των πορτοκαλιών),

αλεύρι

καρύδια

Εκτέλεση:

Παίρνουμε μια μεγάλη κούπα ρίχνουμε τα 2 ποτήρια λάδι ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη, μετά ρίχνουμε την κανέλα αφού την έχουμε τρίψει βάζουμε και το ποτήρι του καφέ κονιάκ στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια που μέσα θα έχουμε διαλύσει την σόδα και αλεύρι όσο πρέπει. Ψήνουμε στου 180ο C.

Υλικά για να μελώσουμε τα φ’νίτσια: μέλι και ζάχαρη.

Εκτέλεση:

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι με την ζάχαρη με λίγο νερό για να δέσουν. Βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα τα φνίτσια και ρίχνουμε πάνω από τα φνίτσια τα τριμμένα καρύδια.

Σημείωση: Η λέκη φ'νίτσ' (φ'νίτσια) προέρχεται από τη λέξη φοινίκιον > φ'νίκ' > φ'νίτσ' με τσιτακισμό.